Overwinnaars van Huiselijk Geweld helpen het taboe te doorbreken

Begin dit jaar schreef ik een blog over de revolutie die ik de aanpak van Huiselijk Geweld toewenste. De afgelopen week verscheen de Linda. In dit magazine, dat vele lezers heeft, werd aandacht gevraagd voor Huiselijk Geweld. Een initiatief wat ik van harte toejuich en wat mijn drang om weer te publiceren op mijn blog wat vooruit heeft doen schuiven. Want het bloed kruipt waar het niet gaan kan en er is genoeg te doen om het taboe op dit onderwerp te doorbreken! Lezen jullie weer mee? kirstenregtop.wordpress.com-5

Huiselijk Geweld, of geweld in afhankelijkheidsrelaties, is en blijft een enorm taboe in onze samenleving. Naast dat het enorm confronterend is om je te realiseren dat geweld plaats vind, vinden veel mensen het ook heel lastig om het onderwerp ter sprake te brengen. Laat staan voor de mensen die zelf in een relatie zitten (met hun partner, kind of ouder).

In het magazine komen bekende Nederlanders aan bod. Zij beschrijven de impact en de rol die Huiselijk Geweld op hun leven heeft en heeft gehad, maar vooral hoe zij er uit zijn gekomen. Één van de krachtigste instrumenten die je kan inzetten om een taboe te doorbreken, is te laten zien dat je je niet hoeft te schamen voor het feit dat je geweld meemaakt. Dan helpt het enorm om betrokkenen aan het woord te laten die een mate van bekendheid hebben die mensen aanspreekt.

Wat ik overigens bijzonder krachtig vond aan de interviews met deze bekende vrouwen (Sheila Timmerman, Sylvana Simons, Hameeda Lakho en Claudia Schoemacher), is dat ook de diversiteit van hun geweldservaringen aan bod kwam. Als kind, als partner, eigen positie, dit komt in de interviews o.a. aan bod.  Vooral de impact die het geweld ook heeft gehad op Hameeda Lakho en Sheila Timmerman in hun kindertijd is enorm heftig. Juist daarom is het open zijn en trots zijn op zichzelf nu, zo mooi en krachtig. Niets dan lof voor deze vrouwen!

kirstenregtop.wordpress.com-3Wat Linda nog meer heeft neergezet zijn de mannen die het slachtoffer zijn geworden van Huiselijk Geweld. Nog een groter taboe in onze samenleving is het feit dat vrouwen hun partner kunnen mishandelen. Heel waardevol dat Linda dit heeft gedeeld zodat ook dit onderwerp heel veel huiskamers kan binnenkomen.

Feit is: je hoeft je niet te schamen als je in een geweldsrelatie zit. En ook een schuldvraag is niet helpend als je er midden in zit.  Je hebt echter wel een kans om het te doorbreken en delen (begin daar klein mee) helpt. Dat kan anoniem, dat kan binnen je vriendenkring, op school, huisarts, of bijvoorbeeld op fora op internet. Delen helpt!

Dit was mijn eerste blog weer sinds lange tijd. Vanaf deze week zal ik in plaats van wekelijks, ongeveer tweewekelijks een blog publiceren. Voornamelijk gericht op de sociaal werkers, maar zoals ik uit de reacties heb gemerkt zijn er veel meer lezers. Ik spreek de hoop dat we er samen de schouders onder gaan zetten om die revolutie tegen Huiselijk Geweld op gang te brengen. Linda, bij dezen bedankt voor deze moedige stap!

p.s. Wil je nog iets meer lezen over mannen en huiselijk geweld lees dan ook deze eerdere blog: Vooroordeel 2: Mannen zijn geen slachtoffer van Huiselijk Geweld

2 gedachten over “Overwinnaars van Huiselijk Geweld helpen het taboe te doorbreken

  1. Wat goed dat hier meer aandacht voor komt. Ik heb er zelf gelukkig in mijn (directe) omgeving niet mee te maken (gehad) maar het lijkt mij vreselijk om je niet veilig te voelen in je eigen omgeving. Sterkte voor iedereen die er wel mee te maken heeft.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.