Maand van de Meldcode: Stap 5 Melden of zelf hulp organiseren

Alweer deel  5 in de Maand van de Meldcode. Nog net in oktober… Deze keer gaat mijn blog over stap 5:  Melden of zelf hulp organiseren.   Er bestaan een aantal misverstanden over deze stap, de twee grootste misverstanden neem ik deze keer met je door. Lees je mee?

stap 5 klaar

Misverstand 1: Als ik Veilig Thuis bel, dan heb ik gemeld.
Door met Veilig  Thuis te bellen, wil dat echter nog niet zeggen dat je direct tot een melding over gaat. Misschien kan je als Sociaal Werker wel  zelf wel hulp met ouders/partners samen organiseren om het geweld te stoppen.

Zoals in stap 2 al is aangegeven, je kan natuurlijk in overleg met de betrokkenen Veilig Thuis (indien nodig) anoniem raadplegen om tips te krijgen wat je als professional  kan doen om betrokkenen te helpen de situatie weer veiliger te maken. 

Misverstand 2: Mijn opdracht als Sociaal Werker is te beperkt om te kunnen helpen.
Ga er niet per definitie vanuit dat je als Sociaal werker zelf niks kan doen bij het ondersteunen van het voorkomen van Huiselijk Geweld. Je zou als team eens een training kunnen volgen in de Time-Out methode bijvoorbeeld. Maar vooral belangrijk is dat je naast de cliënt gaat staan om met hen samen afspraken te maken wat zij kunnen doen om te voorkomen dat het uit de hand loopt.

Maar ook om hen bijvoorbeeld te verwijzen naar een instantie die dat bijvoorbeeld kan doen. Zoals in Utrecht bijvoorbeeld de Waag of Victas. Zelfs als je zelf misschien (vanuit je ‘opdracht’ ) geen ondersteuning kan bieden, kan ik me niet voorstellen dat je niet kan ondersteunen bij het organiseren van de hulp!

Overleg simpelweg intern of met Veilig Thuis bij de geringste onzekerheid dat de hulp niet afdoende is. Of wanneer je ook maar een vermoeden hebt dat het niet mogelijk is openlijk (ondanks pogingen van jou) te spreken met de cliënt.

Zorg dat je je besluit in dezen en de bijbehorende monitoringsafspraken goed vastlegt in je dossier!

Dit was week 5 en dus ook stap 5 van de Maand van de Meldcode. Wanneer je je e-mailadres hebt ingevuld op mijn site, dan ontvang je vandaag ook het gratis e-book. Zo niet, houd dan mijn blog van aanstaande maandag in de gaten voor meer info!

Stap je nu in bij de Maand van de Meldcode? Geen probleem natuurlijk! Maar dan is het wel aan te raden ook over Stap1, Stap 2,  Stap 3 en Stap 4 van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling te lezen!

stap5 oefening

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.