Maand van de Meldcode: Stap 4 Wegen van het geweld of de kindermishandeling

Week 4 van Maand van de Meldcode! Lukt het al een beetje om enthousiasme in je team los te krijgen?  Gaat het werken met de Meldcode al leven? Ik ben benieuwd, want ik vrees dat ik over deze stap van de Meldcode het minst enthousiast ben… Waar dat het in zit? Lees mee…

Untitled design-2

Stap 4 van de Meldcode is het wegen van het geweld of de kindermishandeling. Persoonlijk vind ik dit een heel lastige stap. Want het invoeren van een risicotaxatie instrument heeft vaak veel voeten in aarde. De reacties zijn goed voorstelbaar: ‘alweer iets om te registreren’. ‘ Weer een instrument wat zo de kast in gaat’. Zeker wanneer je als organisatie met zo min mogelijk protocollen werkt, dan zal het nog wel een punt van discussie zijn…

Toch kan ik je vandaag dan heel gelukkig maken! De risicotaxatie uit deze stap houd niet in dat jij moet analyseren hoe zwaar het geweld is en wat er precies aan de hand is wat schadelijk zou kunnen zijn. Het gaat in feite om vast te kunnen stellen of er nu acuut iets moet gebeuren, omdat anders slachtoffers kunnen vallen door de acute onveilige situatie.

Dan betekent het dus dat jij de volgende 3 vragen na moet gaan: 1. is er sprake van acuut fysieke onveiligheid? 2. Is er sprake van een zeer bedreigende situatie die tot ontwikkelingsschade kan leiden? of 3: Zijn er risico’s voor de nabije toekomst? (*)

Als je één van deze drie vragen met ja hebt beantwoord, handel dan direct. Bel met een deskundig collega (zie stap 2), of met Veilig Thuis (0800-2000) voor advies. Beantwoord je een van deze met ‘nee’? Neem dan de tijd om de stappen van de meldcode te doorlopen en probeer altijd zoveel mogelijk in overleg met de cliënten te doen.

(*)De drie vragen zijn gebaseerd op de basisvragen uit de wegwijzer uit de Meldcode App. Heb jij hem nog niet? Installeer hem dan op je smartphone. (Meer weten over deze App? Lees deze blog: Digi-nieuws: Meldcode App )

Ik ben al met al toch wel heel content dat deze stap in de Meldcode is opgenomen. Wat vind jij hiervan?

Meer info over Risico-taxatie instrumenten? In Utrecht zijn ze bijvoorbeeld opgenomen in het Handelingsprotocol.

Stap je nu in bij de Maand van de Meldcode? Geen probleem natuurlijk! Maar dan is het wel aan te raden ook over Stap1, Stap 2 en Stap 3 van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling te lezen!

Een gedachte over “Maand van de Meldcode: Stap 4 Wegen van het geweld of de kindermishandeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.