Maand van de Meldcode: Stap 3 Het gesprek met de cliënt

Alweer week 3 in de maand van de Meldcode. Daarin staat één van de belangrijkste stappen uit de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling centraal: Het gesprek met de cliënt. Juist deze stap zorgt vaak voor veel stagnatie in het hulpverleningsproces. Daarom in deze blog drie tips om het wat ‘makkelijker’ te maken. Lezen jullie mee?

Untitled design

Het gesprek met de cliënt is natuurlijk heel spannend.   Als de cliënt er nog niks over vertelt heeft en jij tobt met vermoedens dat er heel wat speelt, een hele opgave natuurlijk. Gelukkig zal dit vaak niet het geval zijn.

Maar ik ga er deze week vanuit dat je signalen hebt opgevat die zouden kunnen duiden op  Huiselijk Geweld binnen het gezin. Iets wat nog niet met jou besproken is.

Tip 1: Bereid het gesprek goed voor
Als het goed is heb je stap 2 (in deze situatie zeker) doorlopen. Daarin heb je in overleg met de (deskundig) collega gesproken over de situatie. Als het goed is heb je met deze collega dan ook het gesprek met de cliënt voorbereid. Heb je dat nog niet gedaan, ga dan opnieuw het gesprek met je collega aan.

Tip 2: Beslis met wie je het gesprek aangaat
Weeg goed af met wie je het gesprek aangaat. Soms lijkt het voor de hand liggen om met één van beiden het gesprek aan te gaan. Maar realiseer je dan wel, dat als jij het niet goed inschat, de werkrelatie met de partner op een grote achterstand wordt gezet. Want hoe je het ook went of keert: alleen in een gesprek met beiden kan je direct de interactie die dit gesprek oproept waarnemen en een inschatting van vervolgstappen maken.

Tip 3: Beslis of je niet het gesprek aangaat
Er zijn situaties te bedenken waarin je niet het gesprek aangaat met de cliënt en deze stap ‘overslaat’, of beter gezegd: uitstelt. Alleen in die situaties waarin dit gesprek meer gevaar met zich mee zou kunnen brengen. Óf het enige lijntje naar de vertrouwde buitenwereld wordt afgesneden, doordat jij het gesprek aangaat,  dan ga je natuurlijk sneller over naar stap 4.

Het mooie van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is dat het geen opeenvolging van te doorlopen stappen hoeft te zijn. Ik behandel ze nu wel achter elkaar, maar als je nu besluit deze stap niet uit te voeren maakt niet dat je dan niet de meldcode hebt gevolgd. Vaak zal je je vermoedens misschien allang hebben besproken voordat je bij deze stap aankomt!

De Meldcode biedt jou de mogelijkheid zorgvuldig af te wegen.  Wat kan en hoor je te doen bij het werken met mensen waarbij mogelijk Huiselijk Geweld of Kindermishandeling speelt. Het is dus een ‘luxe’  middel voor een professional!

Stap je nu in bij de Maand van de Meldcode? Geen probleem natuurlijk! Maar dan is het wel aan te raden ook over Stap1 en Stap 2 van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling te lezen!

Leestip: over privacy en beroepsgeheim 0001-72786193

2 gedachten over “Maand van de Meldcode: Stap 3 Het gesprek met de cliënt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.