Maand van de Meldcode: Stap 1 in kaart brengen van signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

De maand van de Meldcode gaat bij dezen officieel van start! Met stap 1:  het in kaart brengen van signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. En nee, ik ga je geen lijstje geven van signalen die je af kan vinken zodat je die kan gebruiken. Want juist dat is niet de bedoeling van deze stap, hoe dat zit? Dat lees je hier:
stap 1

Het in kaart brengen van signalen is een taak die je zeer serieus en zorgvuldig moet uitvoeren. Vooral omdat de cliënt daar recht op heeft. Je bent geen rechercheur die bewijsmateriaal moet zoeken en je bent ook geen controleur die moet kijken of mensen voldoende punten scoren. Je bent als sociaal werker een professional die er op gericht is dat mensen de juiste zorg krijgen.

Onderdeel daarvan is ook de dossiervorming. Stap 1 is bij Huiselijk geweld een belangrijke daarin.

Als jij je dus zorgen maakt en geen rechtstreekse signalen van Huiselijk Geweld hebt (bijvoorbeeld een cliënt die je er over verteld heeft), dan is het zaak dat jij goed weet te beschrijven hoe het komt dat jij die zorgen maakt.

Het gaat er om dat jij de feitelijkheden kunt weergeven die je waar hebt genomen. Dus niet: mevrouw maakt op mij een onverzorgde indruk. Maar: er zitten vlekken in de kleren van mevrouw en zij heeft zwarte nagelriemen.

SAMSUNG CSC

Ook is het zaak dat je gedrag van mensen duidelijk kunt beschrijven. Dus niet: meneer leek bang te zijn. Maar: Meneer keek mevrouw tijdens het gesprek niet aan en dook ineen toen zij binnenkwam, daardoor maakte hij op mij een angstige indruk.

Maak onderscheid tussen de waarneming en de eigen interpretatie.

Het allerbelangrijkste van stap 1 van de Meldcode vind ik persoonlijk de Kindcheck. Wanneer je risico’s ziet bij volwassen cliënten dan is het belangrijk dat je ook nagaat of iemand de (zelfstandige) zorg voor kinderen heeft.  Want dat kan er op duiden dat er sprake is van een kindermishandelingssituatie.

Als er inderdaad kinderen zijn, vraag dan uit of iemand de zorg aan kan, of zo georganiseerd heeft, dat risico’s zijn uitgesloten.

Dit was Stap 1 uit de Maand van de Meldcode. Doe jij mee met je team? Laat je mij dan weten wat de uitkomsten zijn? Via #MaandvandeMeldcode op twitter en via deze Facebook pagina kan dat! Natuurlijk kan je ook onderaan deze blog reageren.

En, wil je nog wat meer te lezen hebben? Dan heb ik ook nog deze blog over signaleren voor je om te lezen en te verspreiden uiteraard.

0001-70167120

 

6 gedachten over “Maand van de Meldcode: Stap 1 in kaart brengen van signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

 1. Dag Kirsten,

  Mooie actie.
  Ik vind zelf die 7 W’s ook heel handig.
  1. Wat gebeurde er / wat nam je waar?
  2. Wie was er bij betrokken?
  3. Waar gebeurde het?
  4. Wanneer gebeurde het?
  5. Waarmee gebeurde het?
  6. Was er een waarneembare aanleiding?
  7. Op welke manier gebeurde het?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.