Oktober: Maand van de Meldcode

Oktober is het nog niet, toch wil ik je er vast van op de hoogte brengen dat de hele maand oktober mijn blog in het teken zal staan van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Dit doe ik om jou als professional een middel te bieden om in je team aandacht te besteden aan de Meldcode. Waarom en hoe? Lees mee!MAAND

De Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is lange tijd in voorbereiding geweest maar vanaf juli 2013 definitief bekrachtigd in de Tweede Kamer. Vanaf die tijd zijn ca. 1.5 miljoen professionals verplicht te werken volgens een Meldcode Huiselijk Geweld zoals die bij hun instelling vastgelegd is.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de Meldcode geen Meldplicht. Het is een stappenplan, bestaande uit 5 stappen, die jou als professional kunnen helpen de hulp te organiseren als er mogelijk sprake is van Huiselijk Geweld of Kindermishandeling bij één van jouw cliënten.

Zo helpt een goed opgestelde en geïmplementeerde Meldcode jou om je cliënt zo snel mogelijk te betrekken bij jouw vermoedens. Dit kan ervoor zorgen dat je ten eerste de situatie sneller helder hebt dan voorheen, (en dus niet meer met een knoop in je maag en met verborgen agenda naar cliënten toe gaat, oftewel oprecht en transparant handelen) . En ten tweede dat je cliënten sneller mee kunt laten denken over de veiligheid in hun eigen huishouden (jawel; in hun eigen kracht zetten).

De Meldcode bestaat dus uit 5 stappen. In oktober zal ik dan ook elke maandag één van de stappen van de Meldcode voorbij laten komen in mijn blog. Daarin zullen tips vermeld worden, links naar meer informatie, met een aantal voorbeelden vanuit de praktijk om dilemma’s die je als professional tegen kunt komen te behandelen.

Meldcode App: tip voor professionals
Meldcode App: tip voor professionals

Wat ik hoop is dat jij, binnen jouw organisatie, elke week de betreffende stap binnen jouw team onder de aandacht brengt. Dan hoor ik graag van jou terug wat de reacties zijn en elke vragen gesteld worden.

Doe dat bijvoorbeeld door mijn blog door te sturen aan je collega’s. Door een poster op te hangen met de stap van de meldcode waar collega’s gedachten over deze stap bij kunnen schrijven. Of door bijvoorbeeld in het team de Meldcode of de betreffende stap onder de aandacht te brengen.

Twitter dan met de #MaandvandeMeldcode, of like de Facebookpagina Huiselijk Geweld en Social work en deel daar jouw ervaringen.  Alle ervaringen tezamen gaan er dan hopelijk voor zorgen dat de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling nog meer in de bekendheid komt te staan en meer professionals sterker staan in hun afwegingen bij hulpverlening in Huiselijk Geweld situaties.

Wil je nu alvast iets meer info over de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling? Lees dan deze blog en installeer de App alvast! Ik hoor graag of jullie mee gaan doen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.