Huiselijk Geweld: Weg met die term!

Huiselijk Geweld is een ontzettend beladen term. Niet alleen voor ons als werkers, maar helemaal al voor onze cliënten. Onlangs had ik een gesprek met Charlotte van Besouw van Hogeschool Utrecht, zij heeft mij hierover erg aan het denken gezet. Reden genoeg om er deze week over te schrijven. Want zou het niet gewoon veel beter zijn dat we deze term dan maar loslaten?

Eigenlijk heb ik er een grondige hekel aan dat terminologie en vakjargon iedere keer veranderd moet worden omdat het de lading niet lijkt te dekken. Zelf was ik geen coördinator Huiselijk Geweld, maar coördinator Geweld in Afhankelijkheidsrelaties. Omdat deze laatste term net iets meer zou weergeven wat ermee bedoelt wordt. Maar hoezo moet de term Huiselijk Geweld veranderd worden als het zo duidelijk is wat ermee bedoelt wordt? 

Voor mij is het heel normaal dat ik vertel dat ik met Huiselijk Geweld werk. Reacties van anderen maken voor mij dat ik me er weer  van bewust ben welke lading deze term daadwerkelijk heeft. Charlotte van Besouw pleitte voor het niet gebruiken van de term van Huiselijk Geweld omdat  dit het contact met cliënten juist zou kunnen tegenwerken.

Huiselijk geweld

 

Het bestaan  van Huiselijk Geweld wordt inmiddels door niemand meer betwist. Toch is het voor veel mensen nog een heel ver van hun bed show. Soms is het zelfs zo dat jouw cliënten  er zelf niet eens van bewust zijn dat datgene wat er bij hen thuis plaats heeft, geschaard wordt onder de noemer van Huiselijk Geweld.

Het gebruiken van de term kan dan ook door hen als behoorlijk denigrerend worden ervaren. Ook omdat er aan Huiselijk Geweld de nodige vooroordelen kleven. Dat mensen bij wie dit gebeurt bijvoorbeeld zwak zijn of slecht. En waar gaat het dan uiteindelijk om? Dat zij dit gevoel krijgen bij hun situatie? Of dat zij weten dat hun hulpvragen in het hokje onder Huiselijk Geweld afgestreept kunnen worden?

Het gaat er natuurlijk om wat je bespreekt met cliënten, niet dat je het benoemd als Huiselijk Geweld. Het is net als de term Geweld in Afhankelijkheidsrelaties een term die door ons als professionals gebruikt wordt. Een verzamelnaam voor alles wat ermee te maken kan hebben. Van het letterlijk vechten in een relatie, tot stalking, tot ouderenmishandeling, seksueel geweld, intieme terreur en noem zo maar op.

Het zijn geen woorden om veel en vaak te gebruiken in je directe hulpverlening. Enerzijds omdat het dus een zeer beladen term is,  anderzijds omdat het te algemeen is voor datgene wat je in een gesprek met de cliënt wil bereiken.

Want wanneer je echt iets wil veranderen in een Huiselijk Geweld situatie heeft het geen zin het over algemeenheden te hebben. Je moet juist duidelijk krijgen wat er daadwerkelijk plaatsvindt in de thuissituatie om samen met de cliënten te kunnen zoeken naar mogelijkheden tot verandering.

Voor ons professionals is het fijn om een duidelijke term te hebben om een bepaalde problematiek te kunnen duiden en het hoog op de agenda te kunnen houden. Helemaal loslaten zal er wat mij betreft dan ook niet inzitten (aandacht voor het onderwerp, graag!). Maar dit is tegelijkertijd een oproep aan professionals om er wel voorzichtig mee om te gaan. Dus wat dat betreft hoop ik dat deze oproep van Charlotte wel gehoord gaat worden en niet altijd rechtstreeks benoemd gaat worden dat je met iemand over het Huiselijk Geweld komt praten.

Wat denk jij? Kan het helpen om de term los te laten? 

Eerder schreef ik al dit artikel over het signaleren van Huiselijk Geweld: daarin besteedde ik al aandacht aan het bespreken van Huiselijk Geweld met cliënten.

 

2 gedachten over “Huiselijk Geweld: Weg met die term!

 1. Met de beschouwing ben ik het helemaal eens. Aanvulling is dat met de komst van “huiselijk” geweld, de aandacht voor seksueel geweld erg op de achtergrond is verdwenen. Dus dat zou nog een argument extra zijn om de term huiselijk geweld te laten varen.
  En kleine ‘maar’ is dat de politiek en subsidiegevers de “huiselijk geweld” hanteren en aandacht geven, dus misschien moeten we voor hen deze term laten bestaan!

  Prima om hier met elkaar over na te blijven denken

  Like

  1. Ha Joze, leuk dat je reageert! Ik ben het wel met je eens dat seksueel geweld nog meer op de achtergrond is. Mogelijk nog meer beladen dan Huiselijk Geweld. Daarbij moet ik wel zeggen dat seksueel geweld ook in een andere context kàn plaatsvinden, dus dat het daardoor ook weer een andere lading heeft. Het is en blijft complex, en denk ik toch een terugkerende discussie!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.