Onbevooroordeeld werken, dat kan jij ook!

Als hulpverlener krijg je vaak te maken diverse culturen.  Elke cultuur heeft zo zijn eigen kenmerken die bij Huiselijk Geweld soms heel bepalend kunnen zijn. Wat je in ieder geval niet moet doen, is je oordeel klaar hebben op basis van een tekst of een overdracht. Maar dat doe jij toch al, of toch niet?

Om onbevooroordeeld te kunnen werken is het nodig dat je echt bij jezelf te rade gaat of je vooroordelen hebt ten aanzien van de cliënt waar je mee te maken hebt. Ook al ben je er van overtuigd dat je geen vooroordelen hebt ten aanzien van andere culturen, neem van mij aan, die heb je wel. Iedereen heeft namelijk zijn ideeën over bevolkingsgroepen. Door media, collega’s, eigen ervaringen heb jij die beelden opgebouwd. Niet voor niks laait een discussie als die over zware pieten zo hoog op.

Ga maar eens voor jezelf na: Als iemand zeg maar Yasmina heet: dan vorm je een beeld in je hoofd. Hoe ziet die vrouw er uit? Ga vervolgens na welke etiketten daar wat jou betreft bijhoren: welke eigenschappen zou deze vrouw waarschijnlijk hebben? Maar ook: hoe zal haar huis er uit zien en haar gezin? Zal ze zelfstandig zijn?

Hoe ‘jouw’ plaatje van Yasmina er daadwerkelijk uitziet doet er in feite niet toe. Het gaat er om dát jij een plaatje in je hoofd maakt. Zonder dat je ook maar een ding weet van de feitelijke situatie van Yasmina.

Iedereen die in Nederland, maar waarschijnlijk overal ter wereld, opgroeit maakt zich ‘schuldig’  aan dit fenomeen. Probleem voor Yasmina is echter dat niet jij, maar zij er last van heeft dat jij dit beeld van haar vormt zonder haar te kennen.

Mijn tip voor contactlegging bij Huiselijk Geweld is dat jij je bewust bent welke vooroordelen jij hebt. Het is niet erg óm ze te hebben, zolang je ze in het contact met de cliënt maar opzij kunt zetten. Pas wanneer jij niet uitgaat van jouw eigen beeldvorming, maar Yasmina jouw haar eigen beeld mag in laten kleuren. Dan ben je in staat onbevooroordeeld contact te leggen.

Je kan er dan nog een scheutje bovenop doen door het beeld wat jij hebt nog zo af en toe (elk contact) verder te laten bijkleuren door haar. Samen met haar het kunstwerk van zichzelf te laten maken, zodat zij zich weer mooi en krachtig kan voelen en haar situatie zelf kan gaan verbeteren.

Wat doe jij om onbevooroordeeld te kunnen werken? En vind jij eigenlijk dat dit wel nodig is? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

 

 

2 gedachten over “Onbevooroordeeld werken, dat kan jij ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.