Tijdelijk Huisverbod: 5 vragen, 5 antwoorden

Stel je wordt gebeld dat er bij jouw cliënt een Tijdelijk Huisverbod is opgelegd aan één van de volwassenen. Zeker als je dit nog niet eerder aan de hand hebt gehad, gaan direct de alarmbellen af. Hoe werkt dit? Wat betekent dit? Welke regels gelden er? Praktische vragen waarbij je waarschijnlijk geen tijd hebt om deze zelf uit te moeten zoeken. Daarom in deze blog 5 antwoorden op 5 van die vragen.

Aan wie wordt het Tijdelijk Huisverbod opgelegd?
Het Tijdelijk Huisverbod wordt opgelegd aan het hele gezin. Één van de gezinsleden mag gedurende 10 dagen niet meer in huis komen en geen contact hebben met de andere gezinsleden. Dat betekent echter ook dat de mensen die achterblijven ook geen contact mogen zoeken met de uithuisgeplaatste persoon.

Scan 11Wie legt een Tijdelijk Huisverbod op?
Het Tijdelijk Huisverbod valt onder het bestuursrecht. De Burgemeester is degene die eindverantwoordelijk is in dit besluit. De Burgemeester komt in Utrecht niet zelf op bezoek. Hij heeft deze taak gedelegeerd aan Hulpofficieren van Justitie. Zij verzamelen de gegevens die noodzakelijk zijn een besluit te nemen (o.a. risico-taxatie). Wanneer een Tijdelijk Huisverbod gerechtvaardigd is en passende maatregel lijkt, zal deze opgelegd kunnen worden.

Wat gebeurt er als een Tijdelijk Huisverbod overtreden wordt?
Als een huisverbod overtreden wordt, kom je in het strafrecht terecht omdat de betrokkenen in overtreding zijn. Wanneer dit gebeurt kan besloten worden tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. Dan kan er uiteindelijk een vrijheidsstraf (gevangenisstraf) opgelegd worden.

Waarom een Tijdelijk Huisverbod?
Een Tijdelijk Huisverbod wordt opgelegd wanneer veiligheid in het gezin ernstig bedreigd wordt. Achterliggende gedachte is dat de betrokkenen een time-out nemen en begeleiding krijgen bij het creëren van een veilige situatie. Deze time-out kan de cliënten helpen stil te staan bij wat zij echt willen met hun relatie. Willen zij die verbreken, of willen zij samen werken (vaak met hulp) aan een veilige situatie. Voor afloop van het Tijdelijk Huisverbod komen de betrokkenen (indien mogelijk) samen in een zorgoverleg met hulpverleners.

Wat kan jij als Sociaal werker tijdens een Tijdelijk Huisverbod?
Een Tijdelijk  Huisverbod is een heel ingrijpende maatregel voor alle betrokkenen. Vaak spelen er veel vragen en vertwijfeling bij cliënten. Soms willen zij de maatregel niet, of spelen zorgen over de verblijfplaats van de uithuisgeplaatste een grote rol. Als Sociaal werker heb jij de mogelijkheid om mensen bij allerhande vragen te begeleiden. Daarnaast ondersteun je hen bij de vraag, “Hoe wil ik verder na afloop van het Tijdelijk Huisverbod?” Vaak geven mensen aan het begin van een Tijdelijk Huisverbod aan dat zij uit elkaar willen. Sta er niet raar van te kijken als dit nog gedurende het Tijdelijk Huisverbod  kan veranderen. Hoe daarmee om te gaan? Dat lees je in dit eerdere blog over vooroordelen.

Welke vragen heb jij over het Tijdelijk Huisverbod? Reageer hieronder, en ik kijk of ik ze kan beantwoorden.

 

6 gedachten over “Tijdelijk Huisverbod: 5 vragen, 5 antwoorden

 1. Hallo Kirsten,

  Ik heb je stukje op linkedin over waarom scheiden niet altijd de beste oplossing is, gelezen en ik vond het heel verhelderend. Als trainingsacteur heb ik kortgeleden in een training voor ambulant medewerkers gespeeld, werd geraakt en geboeid door de problematiek en de complexiteit en wil me hier meer in gaan verdiepen. Ik zal je blog in de gaten houden!

  Vriendelijke groet, Yes.

  Like

  1. Beste Yes,

   Bedankt voor je reactie! Het is altijd leuk en prettig om te horen dat het mensen uitnodigd meer te verdiepen in de problematiek. Mocht je nog iets over een speciefiek onderwerp willen lezen, dan houd ik me aanbevolen 😉
   Groet, Kirsten

   Like

   1. 😂😂😂 Aanbevolen? Hoezo wilde je het gaan voorlezen dan? 😂😂😂
    … gewoon omdat humor ook mag…

    Like

   2. 😉 tja als ik het teruglees struikel ik ook nog eens over een taalfout… Over voorlezen heb ik nog niet nagedacht, misschien maar eens overwegen😉

    Like

 2. Hey bij mij is het huisverbod nooit opgelegd ik moest maar vluchten. Ik ben van mening dat het huisverbod meer ellende oplevert omdat de gene die het huisverbod opgelegd krijgt nog kwader word. Daarnaast als het huiselijk geweld betreft vind ik dat het slachtoffer wat dus wel thuis is hele goeie hulp moet hebben in die 5 dagen want het gebeurt nog steeds te vaak dat ze geen aangifte durven te doen vanwege angst . Na 5 dagen komt de dader terug nog kwader dan dat hij al was en dan begint het gedonder pas echt. Ik begrijp de intentie van huisverbod maar blijf bij mijn mening dat het olie op vuur gooien is. Liefs truusje

  Like

 3. Hoi Kirsten,
  Wat heb je weer een mooi punt waar je aandacht aan besteed. Toch wil ik jou blog aanvullen met wat extra informatie.
  Vaak schrijft de burgemeester op verzoek van de politie een tijdelijk huisverbod en contactverbod uit van 10 dagen. Dit contactverbod is speciaal om GEEN contact te mogen zoeken zodat er 10 dagen rust ontstaat. Dit huis en contactverbod kan de burgemeester verlengen naar nog eens 10 of 20 dagen.
  Er is nog en extra aandachtspunt bij een huis en contactverbod. De uithuisgeplaatste mag zich OOK NIET laten zien op plaatsen waar zijn kinderen kunnen zijn. Denk hierbij o.a. aan school en sportverenigingen. De rechter kan gedurende het onderzoek ook nog een straatverbod opleggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.