Digi-nieuws: Meldcode App

???????????

Vandaag schrijf ik over de Meldcode App. Deze is te downloaden voor je telefoon in de Google Play-store en de iTunes store van Apple. En al wel even beschikbaar, dus het nieuwe is er eigenlijk al wel vanaf. (Voor meer info over de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling kijk hier)

Toch wil ik een korte review schrijven om de app onder jullie aandacht te brengen. Na wat voor- en nadelen kom ik tot een conclusie: Wel of niet downloaden? 

Dit wordt over de app vermeld op de website van het Ministerie van VWS:
“De App Meldcode is in opdracht van het ministerie van VWS ontwikkeld ter ondersteuning aan beroepskrachten die onder de reikwijdte van de Wet meldcode vallen. De Meldcode App helpt hen in te grijpen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De App behandelt de vijf stappen van de meldcode en biedt de mogelijkheid direct met de juiste instanties in contact te treden.”

Indeling van de App
Wanneer je de app op je telefoon hebt staan opent er vrijwel direct een scherm met daarop direct de eerste stap van de Meldcode. Onderaan het scherm vind je navigatietoetsen met daarin de menu-opties:Beginscherm app

  • Locatie: Daaraan kan je de dichtsbijzijnde AMK/SHG opzoeken
  • Direct: Met telefoonnummers van AMK/SHG en politie
  • Beroepsgeheim: Informatie over Meldcode en beroepsgeheim
  • Wegwijzer: Beoordeling veiligheid van kinderen in de thuissituatie
  • Kindcheck: stappenplan kindcheck
  • Geweldsvormen: link naar sites met informatie
  • Info: algemene informatie over de wet Meldcode
  • Hoe: uitleg over de werking van de app.

Pluspunten van de app
Onder elk menu item staat een duidelijke uitleg. Met name de menu-items: Beroepsgeheim, Wegwijzer en Kindcheck, loodsen je op een overzichtelijke manier door het beoordelen van de situatie heen. Tegelijkertijd krijg je veel informatie.

1. Via de app kom je op sites terecht waar veel informatie te vinden is.

2. Door de uitvouwmogelijkheden in de tekst krijg je de informatie die jij op dat moment wilt weten, dat maakt het zoeken naar informatie in de app makkelijk.

3. De app heeft de mogelijkheid om zelf informatie toe te voegen, kan handig zijn voor aantekeningen.

Minpunten van de app
1. De leesbaarheid van de app vind ik persoonlijk een minpunt. Je kan zien dat gewerkt is aan de teksten. Maar toch blijven het vaak lange zinnen. Met name het lettertype (de grootte) en kleurgebruik maken het wat minder makkelijk leesbaar.

2. De verwijzingen in de app naar andere websites zijn soms naar websites die niet geschikt zijn voor lezen op een mobiele telefoon. Daar kunnen de makers natuurlijk zelf niet direct iets aan doen, maar de functionaliteit wordt daardoor wel minder.

3. De contactgegevens die in de app staan zijn niet meer up to date. AMK en Steunpunt Huiselijk Geweld zijn inmiddels samengevoegd tot Veilig Thuis.

Wel of niet installeren?
Al met al denk ik dat de app heel handig kan zijn om snel basisinfo over de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling op te zoeken. Een aanrader om te installeren dus. Hopelijk worden de contactgegevens snel bijgewerkt zodat de app ook kan doen wat hij belooft.

In de toekomst wil ik vaker tips op het digitale vlak met jullie delen. Review over deze ‘basis’-app leek mij een goede start van deze reeks.

8 gedachten over “Digi-nieuws: Meldcode App

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.